15 november 2011

Internationaal succes voor Nederlands Project Control expertbureau

Spider diagram
logo

Op 2 november 2011 werden tijdens de 50th (Anniversary) Annual Conference van de Association of Cost Engineers (AcostE) de winnaars bekend gemaakt van de innovatiewedstrijd Terry Bishop Award 2011. De conferentie werd georganiseerd door het Institute for Engineering and Technology (IET) en AcostE en werd gehouden in de Ricoh Arena in Coventry.

 

Na te zijn geselecteerd en op basis van het indienen van een uitgebreide paper te zijn genomineerd, drong Project Control Online B.V. (PCO) door tot de finale. De overige finalisten waren:

 

Uiteindelijk koos de jury Waters Corporation als winnaar. Het Nederlandse bureau PCO uit Woudenberg werd gekozen als ‘runner up’ met hun softwareprogramma voor het beheersen van risico’s voor vastgoed-, industrie- en infrastructuur projecten.

Via deze link is een interview te bekijken van IET.TV met Eric Kemperman, directeur van PCO, naar aanleiding van de nominatie en finale van de Terry Bishop Award 2011

 

Rislog 

PCO ontwikkelde een computerprogramma met als basis de in Nederland alom toegepaste en gekende methode Risman. Deze methode werd in de jaren 90 ontwikkeld door organisaties als TU Delft, ProRail, Twijnstra Gudde en Gemeentewerken Rotterdam. PCO kwam er – bij het uitvoeren van een opdracht  voor een grote overheidsinstelling in Nederland – achter dat er nauwelijks praktisch instrumentarium beschikbaar was voor projectcontrollers en projectmanagers waarmee risico’s eenvoudig konden worden geïnventariseerd, berekend en gemonitord. Hoewel er veel behoefte bleek te zijn behielpen gebruikers zich veelal met spreadsheets. Belangrijke functionaliteiten als

 • het met meerdere gebruikers tegelijk kunnen werken in eén risicoregister,
 • het direct online beschikbaar hebben van het risicoregister en
 • het kunnen berekenen van scenariowaarden van het risicoprofiel
 • monitoring beheersmaatregelen

ontbraken naar de mening en inzichten van PCO; dit leidde tot de wens om eigen instrumentarium te ontwikkelen.

Na uitvoerige testen en doorontwikkelen van het eerste programma is het programma RisLog©1.0 nu operationeel en wordt het ingevoerd bij enkele grote opdrachtgevers. Het innovatieve aspect is dat RisLog© het ontbrekende instrumentarium is bij een methode die alom sinds jaren werd toegepast. Daarnaast is het programma makkelijk toegankelijk (via internet) en zeer gebruikersvriendelijk; voor projectcontrollers is het een direct toepasbaar instrument met een hoge toegevoegde waarde.  Het ontwikkelproces, de praktische insteek en het ontwikkelpotentieel om risicobeheersing daadwerkelijk te verbeteren hebben ook de jury overtuigd en leidde tot een tweede plaats in de innovatiewedstrijd.

Institute for Engineering and Technology (IET)                                                                                                       

IET is een professionele organisatie voor engineering. IET is gevestigd in Engeland en heeft kantoren over de gehele wereld. De organisatie bestaat 140 jaar en telt meer dan 150.000 leden. IET heeft als doelstelling het professionaliseren van engineering en gerelateerde of vakgebieden. Zij organiseert evenementen, geeft een eigen vakblad (Project Control Professional) uit en kent een diploma- en certificeringstatuut (TASK). Vele nationale en internationale toonaangevende bedrijven, organisaties en instellingen zijn lid van het IET.

Association for Cost Engineers (AcostE)                                                                                                                     

AcostE is de organisatie voor cost engineers. Zij is gevestigd in Engeland en heeft in vele landen zusterorganisaties. AcostE bestaat 50 jaar en telt bijna 6.000 leden. AcostE vierde haar 50ste verjaardag met een 2 daagse conferentie in Coventry. Aan de conferentie namen bedrijven en organisaties deel uit binnen- en buitenland en gaven sprekers een kijkje in de keuken van project control en cost engineering bij grote projecten en organisaties (o.a. NASA, Rolls Royce, NATO, universiteiten)

Terry Bishop Award

De Terry Bishop Award is een nieuwe prijs die werd gecreëerd ter nagedachtenis aanTerry Bishop), voormalig president van de Association. Terry Bishop heeft zich in het bijzonder ingespannen voor een nauwere samenwerking tussen IET en AcostE; met deze jaarlijkse prijs wordt Terry Bishop geëerd. De categorieën waarin inzendingen konden worden ingestuurd waren

 

 • Beste innovatieve toepassing van Float Management in CPA (Critical Path Analysis)
 • Beste innovatieve aanpak van voortgangsmeting
 • Beste toepassing van de Kosten / Planning Tools
 • Beste Toepassing van Change Control in grote projecten
 • Beste Innovatie in kostenraming Budget Transition Controle
 • Beste Toepassing van Contingency Development & Management
 • Beste Engagement van Risk Management Process met control van budgetten en planningen
 • Beste Innovatie in gezamenlijk beheer van risico’s

 

PCO stuurde haar inzending in in categorie 8; de uiteindelijke uitslag (en classering overall 2e plaats) betrof alle categorieën.

 

 

 

Reageer

*